Dit vond plaats in de oude zeepfabriek, de plek van de nieuwe gebiedsontwikkeling. Een bijzondere locatie waar veel inwoners nog nooit waren geweest, maar wle altijd al nieuwsgierig naar waten. Een week later was er een verdiepende bijeenkomst met de Inspiratiegroep.
Start herontwikkeling
Projectleider Mark van Heugten kijkt tevreden terug op de start van de herontwikkeling: ”De opkomst was enorm, fantastisch om te zien hoe groot de betrokkenheid bij deze herontwikkeling is.” Op de bijeenkomst waren tussen de 100 en 150 mensen aanwezig. De avond begon met een kop koffie of thee in de hal waar enkele maanden geleden nog grote machines stonden om vloeibaar wasmiddel te maken. De deelnemers kregen eerst achtergrondinformatie over het project. Er werd onder meer ingegaan op het gebied en de geschiedenis van de fabriek. En ze hoorden hoe het proces van de herontwikkeling verloopt. Het ontwerpteam, waaronder een stedenbouwkundige, gebiedsidentiteitadviseur en architect, kwam aan het woord.
Hierna was het tijd om te dromen, te dromen over de toekomst van dit gebied. Deelnemers konden bij verschillende tafels hun wensen, ideeën en dromen opschrijven en plakken op een kaart. Mensen konden ook een vragenformulier invullen.
Presenstatie Bijeenkomst Zeepfabriek Nieuwegein
We gingen in gesprek en we schreven op wat we belangrijk vinden bij het ontwikkelen van deze locatie, wat deze locatie kan toevoegen aan de stad Nieuwegein, wat er kan komen in de Zeepfabriek en op het omliggende terrein. Ook werd een ‘nachtmerrie’ genoemd, iets wat niet concreet benoemd werd, maar mensen liever niet zien komen op deze plek.
Een greep uit de ingebrachte punten van de aanwezigen:
- Stadshart – sfeervol centrum, eigenzinnig karakter, aanvullend op City, groter stadshart
- Cultuurhistorie behouden en herstellen, fietsbruggen, museum
- Levendig uitgaansgebied, culturele hotspot – horeca, klein theater, poppodium, filmhuis, festivals
- Creatief, autonoom, industrieel – Westergasfabriek, Cereolfabriek,
- Lopen – autoluw, verbinden met omgeving, groter studiegebied
- Makersplek – startups, creatieve broedplaats, reparaties, werkplekken, ateliers, oefenruimtes
- Talentenplek – school, sporten, scouting, kunsteducatie, dansschool, yoga, lasergame, karten
- Buurtplek – ontmoetingsplek, verenigingen, huisarts, links naar Jutphaas, Merwestein, Rijnhuizen
- Wonen – gemengde doelgroepen, betaalbaar stadswonen voor jongeren en ouderen
- Water – oriëntatie, terrassen, bruggen, aanlegsteiger, watertaxi
- Groen – verbinden, stadspark, natuurwaarden, eco-woonwijk, moestuin, pluktuin
Na de bewonersavond volgde een inspiratiesessie op woensdagavond 29 november. Een zorgvuldig uitgekozen en afgewogen groep kwam bij elkaar om dieper in te gaan op onderwerpen die uit de bewonersbijeenkomst kwamen. De gemêleerde groep van jong en oud, uit de buurt, creatievelingen en ondernemers uit Nieuwegein. Doordat dit een kleinere groep is, was er ruimte om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen en bepaalde ideeën konden verder worden onderzocht.
De eerste input is verwerkt en neemt het projectteam mee in het vervolg bij het ontwikkelen van het ontwikkelkader. Er komt een volgende bewonersbijeenkomst en inspiratiesessie. Naar waarschijnlijkheid in maart 2024, nadat het ontwerpteam een concept-ontwikkelkader heeft gemaakt.