Contact en FAQ

Heb je een vraag over de verkabeling? Stuur dan een e-mail naar Coen Loosschilder, projectleider verkabeling bij de gemeente Nieuwegein:  c.loosschilder@nieuwegein.nl.

Heb je vragen over het ontwerpbestemmingsplan? Neem dan contact op met Pleun Verheijden. Hij is bereikbaar via p.verheijden@nieuwegein.nl of via 06-21 46 80 22.

Door de wijken Galecop, Blokhoeve, Huis de Geer en bedrijventerrein Laagraven-Liesbosch loopt een hoogspanningsverbinding (elektriciteitsleiding) boven de grond.  Netbeheerder TenneT, gemeente Nieuwegein en gemeente Utrecht willen de hoogspanningskabels over 6,4 km onder de grond brengen. Dat heet verkabelen. De verkabeling start vanaf een nieuw te bouwen hoogspanningsstation in Oudenrijn (in gemeente Utrecht) en loopt door tot het hoogspanningsstation in Nieuwegein. In totaal verdwijnen er maar liefst 17 hoogspanningsmasten! Twee masten blijven waarschijnlijk staan, zonder zijarmen, als zendmasten.

Verkabelen betekent dat we de bovengrondse hoogspanningsverbinding ondergronds aanleggen. Daarmee verdwijnen de hoogspanningsmasten en -lijnen uit het zicht. 

Het gaat nog wel even duren voordat de uitvoering gaat beginnen. Als het bestemmingsplan onherroepelijk is, gebeurt er de eerste jaren nog niets. Eerst moet een nieuw verdeelstation in Oudenrijn klaar zijn. TenneT denkt het verdeelstation in het eerste kwartaal van 2029 in bedrijf te nemen. Vanaf dan kan de hoogspanningsleiding onder de grond gebracht worden.

Als er een aannemer bekend is, kunnen we meer over de planning zeggen.

We houden je via buurtberichten en deze website op de hoogte. 

Het bestemmingsplan regelt de juridische verankering van de nieuwe ondergrondse verbinding met beschermingszone en stelt ook wat regels over het gebruik van de grond boven de kabels. Er worden geen andere nieuwe bestemmingen mogelijk gemaakt.

Cookie-instellingen