Buurtbijeenkomst 13 september
Staat woensdag 13 september al in je agenda? Tussen 16.00 uur en 20.00 uur presenteren we dan voor de laatste keer het ontwerp voor de buurt. Dit doen we uiteraard met een hapje en een drankje. Maar er is ook genoeg aandacht voor andere onderwerpen. Zo presenteren een aantal kunstenaars hun idee voor een kunstwerk in de buurt. Als bewoner kun je kiezen voor jouw favoriete kunstwerk. Het kunstwerk met de meeste stemmen wordt gemaakt! Meer details over het programma van 13 september vertellen we je in een buurtbericht na de zomer. Kun je er niet bij zijn op 13 september, maar ben je wel benieuwd naar het ontwerp? We houden na 13 september ook nog 1 of 2 online bijeenkomsten. Ook daarover meer details in het buurtbericht na de zomer.
Gezocht: Groene handjes voor de Kloostertuin
Je kunt nog steeds meehelpen om de prachtige Kloostertuin te onderhouden. Dit langlopende initiatief van een aantal bewoners aan de Kloosterdrift kan wel wat extra handjes gebruiken. Je hebt geen groene vingers nodig en je krijgt er in ieder geval gezelligheid voor terug! Wil je helpen, laat het dan weten aan Mounia.
Prikkers
Vind jij het belangrijk dat jouw buurt schoon en veilig is? En steek je graag je handen uit de mouwen? Geef je dan nu op om te helpen met afval prikken! De gemeente zorgt voor het materiaal. Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Mounia, coördinator Betere Buurten.
Gezocht: Enthousiaste buurtvaders en/of buurtmoeders
Vaak wordt er leuk gespeeld bij de grote speelplek, maar soms is het onrustig. Pestgedrag, stevig taalgebruik en speeltoestellen die vernield worden komen helaas voor. Wij willen hier graag iets aan doen. Wil jij dat ook? Wij zijn op zoek naar buurtvaders en/of buurtmoeders die 1x per week of per twee weken 1,5 uur een ronde door de buurt willen lopen, met name in de avond tussen 19u – 21u. Het doel is om in gesprek te komen met kinderen en jongeren, hen te wijzen op mogelijkheden voor activiteiten en hen aan te spreken op storend gedrag. Er zal ondersteuning zijn vanuit de gemeente en het jongerenwerk en samen kunnen we de signalen die opvallen bespreken en oplossingen bedenken. Op basis van ervaringen in andere steden denken wij dat buurtvaders en buurtmoeders kunnen bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid van de Gebouwendriften, maar ook aan de samenhang en de gezelligheid in de buurt. We denken graag mee over wat jij nodig hebt om een goede buurtvader/buurtmoeder te kunnen zijn. Te denken valt aan een voorbereidende training, herkenbare kleding, enzovoorts.
Heb je interesse, neem dan contact met Sander of Mounia op via gebouwendriften@nieuwegein.nl of bel Sander op 06-54 99 78 53 of Mounia op 06-27 29 35 00.
Terugblik buurtgroep aardgasvrij
Inmiddels vonden alweer de vijfde en zesde Buurtgroep Aardgasvrij plaats op 30 mei en 27 juni. Tijdens deze buurtgroepen stonden de onderzoeksresultaten van De WarmteTransitieMakers (DWTM) en het proces en de planning van het vervolg centraal. Zo werd besproken op welk punt we nu zijn beland in het proces om Gebouwendriften aardgasvrij te maken en werden verschillende vraagstukken behandeld.
Tijdens de buurtgroep van 27 juni presenteerde onderzoeksbureau DWTM de eindresultaten van het onderzoek. DWTM heeft gekeken naar diverse criteria. Er is een vergelijking gemaakt van de warmteoplossingen die de levering van aardgas kunnen vervangen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de resultaten dicht bij elkaar liggen. Waar één oplossing bijvoorbeeld beter scoort op duurzaamheid, levert een andere oplossing minder overlast en komen de kosten van weer een andere oplossing gunstiger uit.
Voorkeur Jutphaas
Jutphaas Wonen heeft tijdens de buurtgroep uitgesproken dat, mede aan de hand van de onderzoeksresultaten van DWTM, de voorkeur voor de uitbreiding van het warmtenet is blijven staan. In de volgende buurtgroep worden de verschillende opties verder besproken. Haak vooral aan als je wilt weten welke oplossingen er voor de buurt en voor jezelf mogelijk zijn!
Volgende buurtgroep
De volgende buurtgroep is gepland op 6 september in Buurtplein Batau (18.30-21.00 uur). Voor vragen of opmerkingen. Neem contact op met Kashif Matsari op telefoonnummer 06 27 22 18 77 of via gebouwendriften@nieuwegein.nl. Voor vragen aan Jutphaas Wonen kun je contact opnemen met Marco van Dijk via info@jutphaas.nl.
Gezellige sport- en spelmiddag
Zaterdag 17 juni konden kinderen verschillende sporten uitproberen en spelletjes spelen in de Gebouwendriften. Het was gezellig druk. Er waren veel kinderen maar ook veel volwassenen die gezellig langskwamen. Wij kijken terug op een geslaagde sport- en spelmiddag.
.jpg)
Lijkt het jou leuk om ook iets te organiseren voor buurtbewoners? Neem dan contact op Mounia.
Zomergroet
Dank allen voor jullie bijdrage aan het leuker, mooier, schoner en veiliger maken van de buurt! Wij zijn in de zomerperiode minder aanwezig waardoor wij soms minder snel reageren dan je van ons gewend bent. We wensen iedereen een prachtige zomer en zien jullie heel graag op 13 september!
Nieuwe speelplekken
Op 21 augustus starten we met de werkzaamheden aan de twee grote speelplekken. Eerst worden de toestellen die er nu staan weggehaald, daarna wordt de grond klaar gemaakt (bijvoorbeeld heuveltjes en greppeltjes). Dit duurt twee tot drie weken.
Als dat klaar is worden de nieuwe speeltoestellen geplaatst. Tot slot worden de nieuwe planten in de grond gezet en wordt er nieuw gras ingezaaid. Pas als het gras een beetje is gegroeid kan de nieuwe speelplek open. Voor beide speelplekken duurt dit hele traject ongeveer 2 maanden. Tijdens die periode kan er niet gespeeld worden en wordt de plek afgezet met bouwhekken.
Zodra het einde van de werkzaamheden in zicht komt informeren we jullie over een feestelijke opening. Wil je zelf iets doen bij de opening, bijvoorbeeld hapjes verzorgen of optreden? Meld je dan bij Mounia via m.elouachoun@nieuwegein.nl.
De bewoners die wonen aan de twee speelplekken ontvangen van de aannemer aanvullende informatie over de gevolgen van de werkzaamheden voor bijvoorbeeld de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van de parkeerplaatsen.
Heb je vragen over de werkzaamheden of de planning? Neem dan contact op met projectleider realisatie Saïd Abdellaoui via s.abdellaoui@nieuwegein.nl. Overige vragen kun je stellen aan Sander via s.derksen@nieuwegein.nl.
Besluit over ondergrondse containers
Er komen geen ondergrondse containers voor de hele buurt. Alleen voor de maisonnette woningen komen er ondergrondse containers. Maisonnette is een woning met meerdere woonlagen in een groter gebouw met meer woningen.
We hebben gekeken of we alle kliko’s van iedereen in de buurt kunnen vervangen voor ondergrondse containers. Eerder gaven we aan dat we daar veel reacties op hebben gehad, zowel van bewoners die dit een goed idee vinden maar ook van bewoners die tegen de ondergrondse containers zijn. De meningen en argumenten zijn erg verdeeld. We realiseren ons dat we niet iedereen blij kunnen maken.
Ontwerpers Sanne en Akke zijn aan de slag gegaan om zoveel mogelijk ondergrondse containers te tekenen in het ontwerp. Ze moeten daarbij rekening houden met de beschikbare ruimte. Ondergrondse containers kunnen niet worden geplaatst op plekken waar kabels en leidingen in de grond liggen. Ook kunnen ze niet te dicht in de buurt van bomen omdat de vrachtwagen ruimte nodig heeft om de container te legen.
Conclusies
Bewoners die in een maisonnette wonen, zowel de beneden- als de bovenwoning, worden aangesloten op een ondergrondse container. Bij deze bewoners verdwijnen de kliko’s. Op de kaart staan deze woningen met een donkergroene kleur aangegeven.
Voor alle overige woningen geldt dat zij niet worden aangesloten op een ondergrondse container. Zij behouden de kliko’s. De woningen staan op de kaart aangegeven met lichtgroen.
Er is te weinig ruimte voor voldoende ondergrondse containers om de hele buurt gebruik te laten maken van ondergrondse containers. Hierdoor wordt de loopafstand naar de container voor veel bewoners te groot. Dit willen we niet.
Veel maisonnette woningen in de buurt, bijvoorbeeld aan de Kloosterdrift, zijn al aangesloten op ondergrondse containers. In Nieuwegein is afgesproken dat alle hoogbouw woningen, daar vallen maisonnette woningen onder, worden aangesloten op ondergrondse containers. Daarom gaan we dit nu ook doen voor de maisonnette woningen in de buurt die hier nog niet op aangesloten zijn.
Meer informatie
Op www.ikbennieuwegein.nl/gebouwendriften maken we een aparte pagina waar je alle informatie over de ondergrondse containers kunt vinden. Daar staat meer informatie over de conclusie en de stappen die nu gaan volgen, bijvoorbeeld over de planning. Op de buurtbijeenkomst van 13 september laten we zien waar we de ondergrondse containers willen plaatsen. Er is dan ook alle gelegenheid om ons hierover vragen te stellen. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met Sander via gebouwendriften@nieuwegein.nl.
Contact
Heb je een vraag of wil je iets kwijt, bel, whatsapp of e-mail ons dan:
Sander Derksen - projectleider Betere Buurten - 06-54 99 78 53
Mounia Elouchoun - coördinator Betere Buurten - 06-27 29 35 00
Kashif Matsari - projectleider aardgasvrij Nieuwegein - 06-27 22 18 77
gebouwendriften@nieuwegein.nl en www.ikbennieuwegein.nl/gebouwendriften