Maar eerst bogen de aanwezigen zich over de thema’s die eerder uit de stad zijn opgehaald: levendigheid en ontmoeting, kleinschalige voorzieningen in de wijk, binnenstad onderscheidend en bereikbaar, een prettige en groene woonomgeving, divers en betaalbaar wonen en ruimte voor ondernemerschap. Zij zagen een duidelijke gemene deler: de behoefte aan kleinschaligheid en nabijheid. Nieuwegeiners, zo stelden zij, hebben vaak meer met hun wijk dan met de stad. Dat werd deels geweten aan het feit dat Nieuwegein relatief nieuw is, maar deels ook aan een imagoprobleem: veel mensen noemen zich liever Jutphaser of Vreeswijker dan Nieuwegeiner. Dat staat het neerzetten van een eenduidig toekomstbeeld enigszins in de weg, was de conclusie.
Het verhaal van Nieuwegein werd gebouwd rond vier onderdelen:

- Als bijzondere plekken werden o.a. genoemd: Park Oudegein, de Herenstraat, kasteel Rijnhuizen en slot Oudegein, het water en de boten, Vreeswijk, Kerkveld en het stadscentrum;
- De bijzondere voorzieningen, o.a.: de Kom, sportvoorzieningen, het ziekenhuis en het Stadshuis;
- Bijzondere mensen, o.a.: de Nieuwegeiner van het jaar, alle vrijwilligers in Nieuwegein;
- En tenslotte, de bijzondere waarden: dorpsgevoel en gezelligheid, centraal en compleet, diversiteit.
Samen dragen deze bijzondere kenmerken bij aan het verhaal van Nieuwegein. Ze maken Nieuwegein uniek en dragen in belangrijke mate bij aan de uitstraling van de stad. De aanwezigen kwamen met dit verhaal zelfs tot een nieuw imago voor de stad, te weten: ‘Nieuwegein, de stad voor je leven’. Met dit inspirerende beeld in ons achterhoofd kan iedereen met opgeheven hoofd de Dag van de Toekomst tegemoet treden!